donderdag 6 maart 2014

Drama doorheen de tijd

Situaties van vroeger dramatiseren is niet altijd even makkelijk. Daarom mochten de kinderen in de klas zich baseren op een schilderij. Ze kregen een schilderij te zien en moesten zelf één van die personages op de foto uitbeelden zonder beweging of geluid. Zo creëerden ze een levend schilderij, maar daar bleef het niet bij. Plots moesten ze 1 minuut wakker worden en iets doen wat ze in die tijd zouden gedaan hebben in de situatie waarin ze zaten. Dit spel wordt 'tableau vivant' genoemd. 1 voor 1 deden ze hun best en brachten ze het er goed vanaf. Daarna kozen ze een schilderij uit waarbij zij het hoofdpersonage waren. Hierbij moesten ze ook eerst het schilderij worden, 1 minuut wakker worden als het personage en daarna terug bevriezen alsof ze in het schilderij zaten. Dat zorgde voor heel wat hilarische momenten.


















Tijdmemory

Omdat geschiedenis of het woord tijd de kinderen al hun neus doet opkrullen, heb ik het anders aangepakt. Ik haalde alle tijdsaanduidingen van de tijdsband en lieten ze tegen de tijd terug ophangen. Daarna mochten ze aan de slag met woordkaarten en afbeeldingen tijdens het spel 'memory'. Een oud, maar toch zo bemind gezelschapsspel. Binnen de tijd van 10 tellen namen ze een woordkaart zochten ze de daarbij horende foto of afbeelding. Als ze het juist hadden moesten ze wel kunnen vertellen wat dat begrip inhield en waarom het op de tijdsband werd gezet. Daarna mochten ze het zelf op de juiste plaats hangen. Wat was dat leuk want al gauw werd het een ware competitie en werden ze even 'aardsvijanden' zoals 'in den tijd' zou oma zeggen. Om het geheel af te sluiten kregen ze nog een heuse Quiz over zich heel waar ze zich allemaal met glans door spartelden. Goed zo! Maar het belangrijkste is dat ze er toch veel van onthouden hebben want hun toets was super!


















vogeltelling

Op vrijdag 31 januari vond ik onze school opnieuw een vogeltelling plaats. Daarvoor kregen de leerlingen les over de verschillende vogels, om ze goed te kunnen herkennen. Maar ze leerden ook hoe ze het schooldomein vogelvriendelijk kunnen maken. Om dit helemaal te kunnen uitdokteren moesten ze de afmetingen van het schooldomein weten. Geen betere manier om dit te weten te komen dan het af te stappen en in kaart te brengen. En dit deden ze!














Knappe knoppen!

Iedere maand staat er nieuw 'natuurfenomeen' in de kijker. Deze keer waren het de knoppen van de bomen. Om alles beter te begrijpen dissecteerden we, als echte wetenschappers, een spruitje. Ik hoor jullie al vragen 'Waarom een spruitje?'. Het antwoord op die vraag ligt voor de hand. Een spruitje is de knop van de plant. Omdat spruitjes groot zijn kunnen we ze gemakkelijk open snijden om te zien hoe een knop er binnenin uitziet. Met een bord en een mesje gingen we meteen aan de slag. Enkele leerlingen sneden zelfs elke laag van het spruitje er afzonderlijk af. Daarna trotseerden we de harde kille wind om knoppen wat van dichterbij te bekijken. De leerlingen zochten het domein af naar knoppen om te analyseren. Zo kwamen ze te weten bij welke boom ze stonden. Hiervoor gebruikten ze een bomendeterminatietabel. Terug in de klas vergeleken we onze resultaten en deelden we onze ervaringen uit. En toen zat de les er al terug op. Wat ging dat snel!