woensdag 16 april 2014

dag voor de paasvakantie

De dag voor de paasvakantie mochten de leerlingen van het 6e uit 2 dingen kiezen: de dvd 'HOP' bekijken of gezelschapsspelletjes spelen. Natuurlijk nadat ze uitleg kregen over de geschiedenis van het feest 'Pasen'. De een koos voor de dvd, de ander voor de gezelschapsspelletjes. Met 2 een gezelschapsspelletje spelen is niet zo leuk als met 3 dus besloot juf om mee te spelen met Amber en Maxime, terwijl Djenco, Absalom en Milan gezellig film keken. Het werd een leuke voormiddag.
 



donderdag 10 april 2014

lessen rond de zeeklassen

Omdat we de 2e week na de paasvakantie op zeeklassen naar Bredene gaan, staan alle WO-lessen in het teken van die openluchtklassen. We begonnen met een mindmap waarbij de leerlingen aangaven waarover ze wilden leren en wat ze nu uiteindelijk eens wel wilden weten.
We stippelden onze weg uit met een routeplanner op het internet als we met de auto zouden gaan. Maar ze gaan met de trein, dus bij mevrouw Adelheid maakten ze een plan op waarbij ze de reistijd, de kostprijs, enz... berekenden. Ondertussen weten ze al hoe eb en vloed in elkaar zit, waar welke windstreek en tussenwindstreek ligt en hoe ze een atlas en een kompas moeten gebruiken.
Na de paasvakantie gaan we hiermee zeker verder.
 
 


Rijmen en dichten

Dat kinderen kunnen rijmen en dichten dat weten we al langer dan vandaag. Maar weten ze ook wat een eind- en een beginrijm is? Dat was de vraag die we ons stelden tijdens de lessen Nederlands. De kinderen kregen een aantal titels van strips en moesten die afmaken met het juiste woord. Daarna gingen we op zoek naar strips in onze eigen boekenkast met titels die een begin- of eindrijm bevatten. We kregen in groep gedichten die we in stilte moesten lezen. We kozen er ééntje uit om zelf naar voor te brengen.
 
 
 


De Patatoe Award

Omdat we het tijdens de lessen Nederlands hebben over de aardappel, moesten de leerlingen een toneelstukje voorbereiden waarbij ze een aardappel gebruikten. Ze konden kiezen uit tal van soorten TV-programma's zoals: komen eten, lekker thuis, Tele-shop, het nieuws, enz.
Ze brachten tal van attributen mee om hun toneel te vervolledigen. Het werden echte Supersterren.
Proficiat aan Maxime en Amber die de Patatoe-award hebben gewonnen. Zij speelden 'lekker thuis' met kok Amber en presentator Maxime. Amber maakte kroketten op haar eigen wijze.
 
 

 




Rondo

Tijdens de lessen muziek kregen de kinderen te maken met de 'Rondo-vorm'. 
Dat is een klankenspel waarbij we een lied zingen en als we klaar zijn met zingen mag er iemand een kleine improvisatie doen met een instrument naar keuze. Daarna zingen we terug verder is het nadien de beurt aan de volgende. Enzoverder enzovoort tot iedereen aan de beurt kwam. Wat was dat leuk!

 





Paas- of Lenteboom

Omdat we de vogels buiten horen fluiten en de bloemen en bomen hun knoppen beginnen te bloeien, was het tijd om een paas- of lenteboom in de klas te zetten.
Juf bracht de takken en de versiering mee en Maxime en Amber versierden hem.
Het werd een mooi resultaat.